Tien stappen bij het kopen van een huis.
Ontdek in 10 stappen wat u moet weten over het kopen van een huis.
U bent van plan om een huis te kopen. Een belangrijke stap in uw leven, waar nogal wat bij komt kijken. Daarom willen wij u in tien wekelijkse stappen inzicht geven in wat u kunt verwachten bij het kopen van een huis en het afsluiten van een hypotheek. Zo weet u beter waar u aan toe bent en hoe u zich het beste voor kunt bereiden.
Stap 1
Een oriënterend gesprek met een adviseur; Hoeveel kunt u besteden?
Voordat u op huizenjacht gaat en een bod uitbrengt, is het belangrijk om te weten hoeveel u kunt besteden. In een oriënterend gesprek berekent u samen met een financieel adviseur hoeveel u ongeveer kunt lenen.
In het eerste gesprek legt de adviseur uit wat hij voor u doet en voor welke prijs. Hij bekijkt hoeveel u ongeveer kunt lenen om een huis te financieren en wat past binnen uw financiële mogelijkheden. En hij geeft informatie over verschillende hypotheekvormen.
Extra kosten
Houd er rekening mee dat bij de aankoop van een woning meer kosten komen kijken dan alleen de prijs van de nieuwe woning. Extra kosten waar u rekening mee kunt houden zijn:
- kosten van een aankoopmakelaar;
- overdrachtsbelasting (alleen bij een bestaande woning);
- notariskosten;
- advieskosten bij het afsluiten van een hypotheek;
- NHG-kosten als u de woning met Nationale Hypotheek Garantie financiert;
- andere kosten zoals voor een bouwkundig rapport of een taxatierapport.
Deze bijkomende kosten zijn samen gemiddeld zo’n 6% van de aankoopprijs van het huis. Houd ook rekening met extra kosten voor een eventuele verbouwing en achterstallig onderhoud.
√ Wat doet u zelf?
Als u een afspraak met de adviseur maakt, hoort u precies welke documenten u moet meenemen. Meestal zijn dit;
- een kopie van een geldig legitimatiebewijs van elke aanvrager (dus van u en uw partner);
- recente salarisstroken van elke aanvrager. Bent u zelfstandig ondernemer? Neem dan uw aangiften van de afgelopen drie jaar mee;
- gegevens over uw huidige hypotheek (voor zover u die heeft);
- gegevens over spaargeld, beleggingen, polissen, pensioenen en lopende leningen.
√ Wat doet de adviseur?
Deze geeft u een dienstverleningsdocument, waarin wordt uitgelegd welke werkzaamheden u kunt verwachten en tegen welke kosten.
Volgende week stap 2; Op huizenjacht.