partnerpensioen

Beste relatie,

In een eerdere nieuwsbrief heb ik u al meer verteld over de veranderingen op pensioengebied per 1 januari 2015. Per deze datum is de pensioenopbouw en het partnerpensioen fors versoberd.

Zoals toen ook al opgemerkt kan het één en ander forse gevolgen hebben voor het partnerpensioen. Inmiddels heb Ik al een aantal voorbeelden in de praktijk gezien en deze vallen niet mee. Om u een indruk te geven onderstaand een rekenvoorbeeld uit de praktijk:

Diederik en Marlies
Diederik (36) is getrouwd met Marlies (35) en is sinds zijn 30e in loondienst bij zijn huidige werkgever en verdient daar € 32.500,- per jaar. Hij neemt deel aan de pensioenregeling. Bij Diederik zijn eerdere baan werd er wel pensioen voor Diederik opgebouwd alleen is het partnerpensioen na uitdiensttreding komen te vervallen. In de huidige pensioenregeling is ten behoeve van de partner een maximaal partnerpensioen geregeld. Mocht Diederik onverhoopt komen te overlijden voor zijn pensionering ontvangt Marlies een direct ingaand en levenslang partnerpensioen. 

Berekening
Indien Diederik voor 1 januari 2015, dus bijvoorbeeld op 31 december 2014 tijdens het oliebollen bakken, was komen te overlijden bedroeg het partnerpensioen € 9.375,- bruto per jaar. Indien Diederik na een wild oud- en nieuw feest op 1 januari was komen te overlijden bedraagt het partnerpensioen, in verband met de nieuwe regels, nog maar € 7.611,- bruto per jaar. Een verschil van bijna € 2.000,- per jaar.

Terugtrekkende overheid
Toen ik de bovenstaande berekening met Diederik en Marlies besprak waren zij nogal verbaasd. Allereerst over de geringe hoogte van het partnerpensioen in zowel de oude als de nieuwe situatie. Daarnaast waren zij in de veronderstelling dat de achterblijvende partner recht heeft op een nabestaandenuitkering van de overheid. Dit is niet het geval. Alleen bij hele hoge uitzondering komt een achterblijvende partner in aanmerking voor een nabestaandenuitkering. U kunt hier dus niet klakkeloos vanuit gaan.

Oplossing
Diederik en Marlies hebben hun zaken nu goed geregeld en mocht één van de twee onverhoopt overlijden kan de ander, in ieder geval op financieel gebied, weer verder. Bent u ook benieuwd naar het inkomen van de achterblijvende partner als u of uw partner komt te overlijden? Neem gerust even contact met mij op. Samen brengen wij uw situatie in kaart en dragen we indien nodig passende oplossingen aan.

Met vriendelijke groet,

Mark Trouwborst
Pensioenadviseur

Afdrukken E-mailadres