• Home
  • Nieuwsflits
  • Aflossingsvrije hypotheekvariant kan ouderen door inkomensval in de problemen brengen.

Aflossingsvrije hypotheekvariant kan ouderen door inkomensval in de problemen brengen.

Uit een onderzoek, in opdracht van ING, is gebleken dat honderdduizenden 50-plussers in de problemen dreigen te komen bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek.

Veel van deze groep 50-plussers hebben niet of nauwelijks afgelost op hun oude hypotheek, maar hebben wel veel overwaarde op hun woning. Hoewel deze groep er vanuit gaat dat deze overwaarde nog steeds meetelt bij de aanvraag en beoordeling voor een nieuwe hypotheek, is dit dus in werkelijkheid niet meer het geval. Deze wordt namelijk, sinds de regels omtrent hypotheken in 2013 aangescherpt zijn, vooral bepaald door het inkomen. Hierbij gaat het niet alleen om het huidige inkomen, maar ook om het pensioen. Dat is vaak lager dan het salaris. Het is dan ook de vraag of dit inkomen hoog genoeg is voor een nieuwe hypotheek wanneer deze verlengd moet worden.

Wat kunt u doen om eventuele problemen te voorkomen?

Hoe eerder u de situatie beoordeelt, hoe meer tijd u heeft om er iets aan te doen. Wij adviseren u dan ook om vanaf uw 55ste of als de looptijd van uw hypotheek nog zo’n 10 jaar is langs te komen om uw financiële ruimte, ook na uw pensioendatum, te berekenen. Zo weet u of u bijvoorbeeld iets extra’s moet aflossen of dat een nieuwe hypotheek geen probleem is. U kunt ook terwijl u nog werkt een nieuwe 30-jarige hypotheek afsluiten. Het is een veel voorkomend misverstand dat leeftijd een rol speelt bij het verstrekken van een hypotheek.

Bent u, naar aanleiding van dit artikel, benieuwd geworden naar uw toekomstige financiële situatie? Wij staan graag voor u klaar om deze onder de loep te nemen en samen met u te kijken naar een passende oplossing.

Met vriendelijke groet,

Kees en Inge

Afdrukken E-mailadres