Stap 4 bij het kopen van een huis

Ontdek in 10 stappen wat u moet weten over het kopen van een huis.

U bent van plan om een huis te kopen. Een belangrijke stap in uw leven, waar nogal wat bij komt kijken. Daarom willen wij u in tien wekelijkse stappen inzicht geven in wat u kunt verwachten bij het kopen van een huis en het afsluiten van een hypotheek. Zo weet u beter waar u aan toe bent en hoe u zich het beste voor kunt bereiden.

ING afspraakgegevens tcm162 103020

Deze week; Stap 4
Het adviesgesprek; welke hypotheek past bij u?
Heeft u al een koopcontract getekend? Dan is het belangrijk om de hypotheek zo snel mogelijk te regelen. Daarvoor maakt u opnieuw een afspraak bij uw adviseur voor een hypotheekadvies.
Voor het advies onderteken je de adviesovereenkomst, waarin staat wat de adviseur voor u doet, wat dat kost en waarin de concrete afspraken over het adviestraject zijn vastgelegd.

Uw financiële situatie berekenen
Tijdens het adviesgesprek bespreekt de adviseur uw financiële situatie en adviseert over de hypotheek die bij uw situatie past. In dit gesprek neemt de adviseur de verzekeringen met u door die belangrijk zijn wanneer u een huis koopt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een;
- overlijdensrisicoverzekering;
- inboedelverzekering;
- opstalverzekering;
- arbeidsongeschiktheidsverzekering.
Daarnaast bespreekt de adviseur, als u daarvoor in aanmerking komt ook de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Daarmee kunt u mogelijk de financiële risico’s beperken.

Hulp van familie
Soms komt het voor dat u uw droomhuis hebt gezien, maar dat u hier net de financiën niet voor heeft. U heeft te weinig eigen geld of te weinig inkomen voor de gewenste hypotheek. In sommige situaties kan dan uw familie helpen. Wist u dat familieleden het volgende zouden kunnen doen:
- een belastingvrij bedrag schenken;
- een lening met u aangaan of
- mede hoofdelijk aansprakelijk worden.
Uw financieel adviseur kan u en uw familie helpen de mogelijkheden te bekijken en te regelen.

Verbouwen
Wilt u de woning verbouwen of verbeteren? Bijvoorbeeld om uw huis energiezuiniger te maken? Denk er dan aan om ook dit met uw adviseur te bespreken. Meestal kunt u hiervoor een extra bedrag lenen.

Adviesrapport akkoord
Na dit adviesgesprek ontvangt u een persoonlijk financieel adviesrapport. Bent u akkoord met dit voorstel? Dan vraagt de adviseur de hypotheek uitgangspunten aan bij de hypotheekverstrekker. In deze uitgangspunten vind u alle informatie over de hypotheek die u met uw adviseur besproken heeft.

Volgende week stap 5; Hypotheekuitgangspunten van de bank.

Afdrukken E-mailadres