Stap 8 bij het kopen van een huis.

Ontdek in 10 stappen wat u moet weten over het kopen van een huis.

U bent van plan om een huis te kopen. Een belangrijke stap in uw leven, waar nogal wat bij komt kijken. Daarom willen wij u in tien wekelijkse stappen inzicht geven in wat u kunt verwachten bij het kopen van een huis en het afsluiten van een hypotheek. Zo weet u beter waar u aan toe bent en hoe u zich het beste voor kunt bereiden.

Hypotheekofferte aanvragen knop

Deze week; Stap 8

Offerte van de bank; hypotheek goedgekeurd!

Als u alle documenten via uw adviseur naar de hypotheekverstrekker heeft gestuurd, volgt er een spannende periode: uw hypotheekaanvraag wordt beoordeeld. Na ongeveer twee weken krijgt u bericht van uw adviseur.

Als alles in orde is, ontvangt u een offerte. U heeft twee weken de tijd om de offerte te ondertekenen. Zodra de hypotheekverstrekker de getekende offerte heeft ontvangen, is de financiering akkoord en kan de koop doorgaan.

√ Wat doet de bank?

  • De hypotheekverstrekker informeert u of de hypotheek is goedgekeurd. Ontvangt u een hypotheekofferte van de hypotheekverstrekker? Dan betekent dit automatisch dat uw aanvraag is goedgekeurd. U hoeft nu alleen uw handtekening nog te zetten.
  • Als zij u geen offerte kunnen aanbieden, informeert uw adviseur u over een eventuele afwijzing. Bespreek deze dan met uw adviseur.

√ Wat doet u zelf?

  • Onderteken de offerte.

√ Wat doet de adviseur?

  • De adviseur levert de ondertekende offerte voor u aan bij uw hypotheekverstrekker.

Tip 1;

Voordat u op de dag van passeren alle akten en overeenkomsten gaat ondertekenen, moet u de afrekening van het gas, het water en elektra, maar ook de opstalverzekering* voor uw oude en nieuwe huis al geregeld hebben. Regel dit dus op tijd!

Tip 2;

Bedenk bij welke notaris u straks de hypotheekakte** en transportakte*** wilt ondertekenen. De prijzen voor een notaris kunnen verschillen. Op internet kunt u prijzen vergelijken.

* Opstalverzekering; Met een opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering genoemd) verzekert u uw huis tegen schade die ontstaat door onder andere brand, neerslag of braakschade door een inbraak. Een opstalverzekering is verplicht bij het afsluiten van een hypotheek.

** Hypotheekakte; De akte waar u en de hypotheeknemer (de instelling waarbij u een lening afsluit) het hypotheekrecht vastleggen. Dit gebeurt bij de notaris, die ook zorgt voor aantekening in het kadaster.

*** Transportakte; De akte waarin u de nieuwe eigenaar wordt van de woning. De akte wordt door de notaris opgemaakt bij de koop en verkoop van een huis.

Volgende week stap 9 Naar de notaris; De overdracht.

 

Afdrukken E-mailadres