Stap 10 bij het kopen van een huis.

Ontdek in 10 stappen wat u moet weten over het kopen van een huis.

U bent van plan om een huis te kopen. Een belangrijke stap in uw leven, waar nogal wat bij komt kijken. Daarom willen wij u in tien wekelijkse stappen inzicht geven in wat u kunt verwachten bij het kopen van een huis en het afsluiten van een hypotheek. Zo weet u beter waar u aan toe bent en hoe u zich het beste voor kunt bereiden.

verkocht

Deze week; Stap 10
Huis gekocht; Wat moet u nu nog regelen?
U bent nu eigenaar van uw huis. Dit betekent ook dat u maandelijks hypotheeklasten aan de hypotheekverstrekker moet betalen. Informatie hierover vind u in de offerte of overeenkomst van de bank.

U betaalt bij de hypotheekverstrekker de hypotheeklasten van de hypotheek altijd achteraf. Zo worden de hypotheeklasten van juni op 1 juli van uw rekening afgeschreven. De eerste incasso vindt pas plaats als er een volle maand voorbij is gegaan. Hoe dat werkt? Bekijk het voorbeeld hieronder. De lasten van een eventueel gekoppelde overlijdensrisicoverzekering worden per maand vooraf in rekening gebracht.

Voorbeeld eerste betaling:
Datum passering: 5 april
Eerste keer hypotheeklasten afgeschreven; 1 juni

Dit bedrag bestaat uit de rente en aflossing van de maand mei én de rente over de periode van 5 april tot en met 30 april. De volgende maanden betaalt u alleen rente en aflossing over die betreffende maand. De eerste incasso is dus altijd hoger dan de volgende maanden. Het is belangrijk dat er altijd voldoende geld op uw rekening staat. Op 1 juli worden dan de hypotheeklasten van de maand juni afgeschreven, op 1 augustus van de maand juli.

Bouwdepot
Wilt u de woning nog verbouwen of verbeteren? Of moet de woning nog worden gebouwd? Dan heeft u waarschijnlijk een extra bedrag geleend om de kosten te betalen. Dit geld wordt door de hypotheekverstrekker op een aparte rekening gezet: een bouwdepot*. Uit dit depot worden bedragen uitbetaald nadat u uw rekeningen heeft ingestuurd.

Teruggave hypotheekrente
De rente die u betaalt over de hypotheek op de eigen woning (waar u woont), kunt u onder voorwaarden vaak van uw belastbaar inkomen aftrekken. Vraag uw adviseur om meer informatie.

Eerste belastingaangifte in het jaar na aankoop
Er zijn nog meer kosten die mogelijk aftrekbaar zijn voor de belasting. Bijvoorbeeld:
• de taxatiekosten voor de hypotheek;
• de kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie;
• de kosten van de notaris voor de hypotheekakte (niet de kosten voor de transportakte);
• de advieskosten. De advieskosten kunt u in het jaar dat u deze hebt betaald aftrekken tot maximaal €3.630,- en niet meer dan 1,5% van de lening voor de eigen woning. Het bedrag dat overblijft, kunt u in gelijke delen aftrekken zolang de hypotheek loopt. Vraag uw adviseur om meer informatie.

√ Wat doet de bank?
• Zij incasseert de maandelijkse hypotheeklasten van de rekening die u heeft doorgegeven.
• Zij stuurt u jaarlijks een jaaropgave, die u kunt gebruiken bij het invullen van uw belastingaangifte.

√ Wat doet u zelf?
• Zorg voor een rekening met voldoende saldo om de maandbedragen voor uw hypotheek te kunnen afschrijven.
• Als u een bouwdepot heeft, declareert u uw rekeningen die betrekking hebben op de bouw of verbouwing van uw woning.

Bouwdepotovereenkomst (alleen bij een bouwdepot); Bij nieuwbouw of verbouw wordt (een gedeelte van) de hypotheek eerst in een bouwdepot gestort. Naarmate de (ver)bouw vordert worden vanuit dit depot de rekeningen voor de (ver)bouw betaald.

Afdrukken E-mailadres